FRISKARE MED SKÄGG

Stulen artikel från: http://mannabies.se/friskare-med-skagg-skagget-kan-vara-rena-antibiotikafabriken/

 

 

DÄRFÖR ÄR TOMTEN ALDRIG SJUKSKRIVEN

Friskare med skägg – därför är tomten aldrig sjukskriven. Ditt skägg är inte bara snyggt, coolt, uttrycksfullt och manligt, det kan vara rena antibiotikafabriken.

Män som rakar sig har tre gånger så mycket stafylokocker i ansiktet än män med skägg, skriver tidningen Illustrerad Vetenskap och hänvisar till en amerikansk studie.

I den amerikanska studien utvecklade sjukhuspersonal utan skägg mer än tre gånger så många infektionsbakterier i ansiktet än personal med skägg. Ett uppföljande brittiskt försök pekar på att skägget producerar sina egna antibiotiska mikroorganismer, skriver Illustrerad Vetenskap vidare.

SKÄGGBAKTERIERNA TAR KÅL PÅ INFEKTIONSBAKTERIER

När den brittiske mikrobiologen doktor Adam Roberts från University of London odlade 100 olika skäggbakterier blev resultatet slående: någon av skäggbakterierna dödade infektionsbakterierna i hans petriskål. Enligt den brittiske forskaren kan skäggbakterien ha producerat ett antibiotiskt gift, som har kapacitet att döda andra infektionsbakterier. Som ett slags ”survival of the fittest”-mekanism i bakteriernas interna kamp för att överleva.

FRISKARE MED SKÄGG – DÄRFÖR ÄR TOMTEN ALDRIG SJUKSKRIVEN

Om skägget blir lösningen på resistenta bakterier är kanske att hoppas för mycket men visst skulle man kunna tänka i banor som  att män med skägg är friskare än män utan skägg? Jag tänker spontant på tomten som mig veterligen aldrig varit sjukskriven en julafton.

Hursom så beskrivs skäggfyndet som uppseendeväckande i Illustrerad Vetenskap.

 

#JagÄrStefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=4092

Kommentera

%d bloggare gillar detta: