Den där Astrid asså??!

Jag har drabbats av den plötsliga insikten om att en stor del av min barndom varit förljugen och snedvriden. Det handlar om “den där Astrid”s värld. Ni vet, tanten bakom Pippi och Emil och andra kända, kanske också förljugna, typer.

Jag har en hyggligt liten familjemedlem här hemma. Han fyller snart tre år, så det för ju med sig en del barnfilmer på programmet. Jag föredrar de svenska produktionerna, så det får han också nöja sig med att titta på därför. De som gått hetast här hemma har varit Pippi och Emil, så oundvikligen så har även jag fått sett/hört en del av/om dessa halvfigurer. Igen!

Det hela började med att jag slölyssnade på Emil, medan lillkillen satt och tittade. Jag lade plötsligt märke till att Emil presenterades som den där killen som gjorde fler hyss än det fanns dagar på året. Lite senare får man veta att Emil täljer en träfigur varje gång han sitter inlåst i Snickerboa, efter något av sina fantasifulla påhitt. Han har en hel dröse med egenhändigt tillverkade träfigurer. Antalet anges då till 98 stycken, och man får också veta att han ska hålla fest i Snickerboa när han presterat 100 stycken.

Om Emil, som är i typ 8-årsåldern, “bara” täljt 98 träfigurer… men gör fler hyss än det finns dagar på året (alltså fler än 365 hyss per år) och täljer en trägubbe varje gång… så borde han ha tusan så många fler träfigurer. Eller så har han nyss börjat med sina hyss… fast folk brukar inte ändra sin personlighet så mycket på så kort tid… Emil kan inte gärna ha börjat sina hyss så plötsligt liksom. Det finns många olika sätt som detta kan vara förljuget på… eller så drog gamle Astrid bara en rövare; alternativt så ljög hon bara.

Pippi då? Här under ser du ett utdrag ur texten till signaturmelodin till Pippi Långstrump.

Har du sett min villa,
min Villa Villekulla villa.
Vill å vill du veta
varför villan heter så?

Jo, för där bor ju Pippi Långstrump,
tjolahopp tjolahej tjolahoppsan sa.
Där bor ju Pippi Långstrump,
ja där bor faktiskt jag.

 

I texten till Pippi Långstrump så sjunger man att Pippis hus heter Villa Villekulla därför att just Pippi bor där… men… i första avsnittet av Pippi (filmat 1969) så säger Tommy och Annika att de önskar att det skulle flytta in folk i Villa Villekulla. Gärna med barn i 8-årsåldern! Där avslöjas det alltså att huset redan HAR detta besynnerliga namn, INNAN Pippi flyttar in.

Som vanligt när Astrid är inblandad så ifrågasätts sådant här naturligtvis inte. Det är ju som att ge sig på och kritisera sin största rockikon. Jag, däremot, är inte alls lika sentimental. Själv skulle jag vilja se att det tillsattes en statlig utredning för att komma till rätta med sådana här språkliga fotstukningar.

Det ljögs och skarvades en massa kring Astrid, och varför har jag ingen aning om. Jag kommer ihåg att en färja rammade en stor brygga i skärgården, för en massa år sedan. Någon av våra dagstidningar påstod vid det tillfället att Astrid hade blivit ögonvittne till den olyckan. Omständigheterna var dock inte speciellt gynnsamma för Astrid vid den tiden i hennes liv, för hon var i det närmaste helt blind då. Så på sin höjd kunde tanten ha kunnat titulerat sig som öronvittne; på sin höjd.

Nej, nu skiter jag i det här.  Hoj Hoj!

Må Dina fienders skägg växa inåt!

Von Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=4120

Kommentera

%d bloggare gillar detta: