Fermentera på ett annat vis…

I går kom paketet i brevlådan… Jag hade beställt det från Forsnäs Hemman.

ForsnäsHemman

Innehållet i paketet är en (kanske i alla fall) helt ny pryl, läs hobby, som jag tidigare inte prövat. Jag skall testa att göra min egen Kombucha. En dryck bestående av fermenterat svart-te. Detta skall tydligen vara en mycket bra brygd att hälla i sig, då den består av en hel massa goda och nyttiga bakterier som är bra för magen; alltså för hela kroppen.

Innehållet i paketet såg ut så här:

Kombucha 1

 

Det  är en påse innehållande flytande ytkultur med levande bakterier och sp två stycken SCOBY’s, typ Kombuchasvamp.

Man brygger (för detta startkit) 1,6 liter starkt svart te och löser upp 2 dl vitt socker i detta. Man fördelar sedan detta te i två behållare, burkar… eller vad man nu trivs med eller har hemma. Sedan häller man hälften av ytkulturen i varje burk, lägger i en SCOBU per burk och sveper öppningen av burken med mikrofiberduk och sätter fast det hela med en gummisnodd. När jag var klar såg resultatet ut på detta lilla vis…

Kombucha 2

 

Nu ska det hela stå för sig självt i cirka 10 dagar, och sen får vi se vad som händer. Om jag har haft tur så skall brygden smaka lite vinäger… bland annat. Den skall smaka lite både sött, friskt och surt. Kolsyrat dessutom om jag får till det hela så som det skall vara. Sen är det meningen att bara den ena behållaren skall bli sån Kombucha man dricker. Den andra burken blir startbas för en större sats med Kombucha.

Kombucha är lika rikt på bra mag- tarmbakterier som Kimchi eller Surkål, fast med en helt annan smak. Gott, helt enkelt.

Nu är det dags att sova.

Må era fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=4207

Kommentera

%d bloggare gillar detta: