Skyfall

Det har regnat förfärligt mycket nu. Natten till i går kom det ner en rejäl pöl. Jag läste att det kommit drygt 80 mm regn på bara tre timmar. Vi slog tydligen ett 51-årigt rekord på regnfronten. Ett tag regnade det så där mycket att det nästan kändes lite otäckt. Regnet liksom dånade. De som vi var och shoppade med i förrgår åkte ju vidare i regnandet. Det började ju då. Vägen härifrån till Köping fick de åka jättesakta för det var så mycket vatten på vägen att det helt enkelt inte gick att köra snabbare. I går, när jag just vaknade, hörde jag hur det slog på rutorna. Jag masade mig upp och blickade ut genom sovrumsfönstret. Jag har knäppt en bild på vattnet nu på eftermiddagen, just när det slutat regna för ett slag.

 

Sjö

Sjö på gräsmattan

 

Just den här vyn brukar man bara kunna se på våren just när all is och snö smälter. Då brukar tjälen i marken göra att vattnet inte går ner i gräsmattan. Nu ser det likadant ut, men med skillnad att det nu beror på att gräsmattan är vattensjuk istället. Det rinner liksom inte undan. Hur det nu var så lunchade vi igår innan vi stack iväg till min vän med vattnet i källaren. Han ringde mig i går morse och bad mig komma och inspektera mina trummor, eftersom att det var en decimeter vatten i källaren. När jag och min son kom dit så var det mesta av vattnet borta, men det var bara en del av det som behövdes göras. Jag stuvade om trummorna och hittade nya platser för sakerna i hyllor istället. Nu ligger det så pass bra att det inte gör något ifall det skulle komma en meter vatten i källaren… det skulle inte göra MIG någonting alltså. Så här fick jag plats med sakerna nu.

 

Trummor1

Trummor2

Trummor3

Bäbistrumma

Trummor5

 

Det blev en hel del att palta med innan vi var klara. Det var en massa saker som blivit skadat av vattnet. Det mesta av vattnet hade ju, som redan påpekats, runnit undan, men golven var plaskblöta och i en källare tenderar fukten att stå kvar. Luften rör sig knappt och ventilationen är inte samma som ovan jord. Det blev ett riktigt “sopande” med gummirakor, för att “putta” allt kvarstående vatten mot valfria golvbrunnar. Till det kom det faktum att han har ett flertal rum i källaren, så det var en manöver som tog en hel del tid i anspråk. Tvättmaskinen hade gett sig, så den var tvungen att komma upp från “helvetet”. Den var tillräckligt gammal för att kostnaden för en reparation inte var försvarbar. Det kommer att bli en helt ny sådan istället.

 

Skrapa

Gummiraka

 

Med gummirakorna i högsta hugg så gick vi lös på eländet och rakade och kastade bort saker, om vartannat. Vi fyllde ett stort lass på en kärra. Det var bara saker som skulle kastas. Tänk att vatten kan förstöra så jäkla mycket?? Till sist var jobbet i alla fall gjort, och lagom då kom en kille dit, kontaktad från försäkringsbolaget, med en jäkligt effektiv avfuktare. Det kommer verkligen att behövas, för betonggolven drar åt sig ordentligt med fukt. Det kommer att ta månader att dra ut fukten.

 

BlöttGolv

Vattnet borta, men fukten kvar

 

Luftavfuktare

Luftavfuktare

 

Till sist var allt akut gjort. Nu ska fukten dras ut och sedan skall allt trasigt fixas. Nya system och åtgärder inför nästa katastrof skall införas. Det kommer att bli något system för att aldrig behöva ställa någonting direkt på golvet någe mer; hoppas jag i alla fall, för detta är både dyrt och drygt. Men med villiga händer från vänner så kommer man alltid långt. Jag såg själv i går kväll att det for polisbilar, ambulanser, räddningstjänstbilar och brandbilar kors och tvärs genom kommunen. Det regnade ordentligt, som sagt, och folk hamnar snabbt i trångmål när det normala plötsligt vänds uppochner. Värst var det nog att det faktiskt åskade ganska rejält samtidigt med regnet. Blixten har slagit ner här och var och orsakat strömavbrott och bränder. Dränkbara pumpar blev plötsligt en bristvara och grannsämjan blev plötsligt en förutsättning för att det hela skulle bli så bra som det ändå blev. Nu säger de att det kan komma ännu mer regn i samma magnitud. Huga! Men vi får lösa det gemensamt allihopa ifall hans källare drabbas igen. Nu är källaren så gott som säkrad i alla fall. Även om det skulle komma ganska mycket mer vatten så bör inget mer bli förstört.

I övrigt så har det inte hänt så mycket… eller jo, jag pratade ganska länge i telefonen i går kväll. En helt underbar människa och vän. Det är en hon… och hon är en vän. I bland hör man uttrycket, “vi är bara vänner”… men jag vet inga personer som någonsin stått mig så nära som “mina vänner”. På något märkligt sätt har jag aldrig varit obekväm med att släppa en nära vän inpå livet… Mina vänförhållanden har alltid varit mer givande än något annat förhållande… eller i alla fall givande på helt andra plan. Det kan ju i och för sig bero på att jag aldrig hoppat i säng med någon av mina vänner. Visst måste man vara “vän” med sin flickvän… men samtidigt är det viktigt att man håller de verkliga vännerna kvar i sitt liv… och att man lyckas hålla sina liv sepa
rerade från varandra när man är “tillsammans”. Typ att båda har sina egna vänner… och samtidigt delar en samling vänner mellan sig. Om man inte gör det så blir det bara extra mycket besvärligt om man går isär, för det blir nästan alltid så att en av parterna plötsligt upptäcker att han/hon står utan vänner, medan den andre har tagit över allihopa.

Nu svamlar jag en del, märker jag… men kärnan i det jag försöker säga är att den jag pratade med i telefonen, är en vän som hamnat mig väldigt nära. Jag tror att vi förstår varandra ganska bra, utan att vara experter på varandra. Jag älskar att prata med henne… men älskar samtidigt att lyssna på henne. Jag kan bara hoppas att hon upplever mig nära också… för utan vänner skulle jag vissna ihop. Så om du läser det här, mitt lilla bakverk… Jag är så glad över att du finns! Ba så ru vet alltså. 🙂

Nu ska jag hasta vidare med min dag! Jag skriver vidare i morgon vid 12.00, som brukligt!

 

/Stefan (nu regnar det igen)

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=446

Kommentera

%d bloggare gillar detta: