Mors- och fars dag, rullstol & iPhone

I kväll var jag och fikade hos en mycket underbar vän, naturligtvis en kvinnlig sådan. Vi pratade om ditt och datt och av någon anledning kom vi in på vilka datum vi firar mors dag och fars dag, samt av vilken anledning vi firar dem. Plötsligt säger min vän: “ – Borde vi inte fira fars dag först… och sedan mors dag 9 månader senare?” Jag tyckte att det var en oerhört vacker tanke i det uttalandet. Det är så att säga, troget mot naturen att fira dessa dagar med det mellanrummet, men inte är det så heller. Planeringen bakom att vi ska fira dessa dagar med cirka sex månaders mellanrum är ju naturligtvis för att marknadsstarka krafter bland handlarna fått bestämma det… skulle jag tro i alla fall. På så sätt kan man maximera utbudet över saker att kränga i samband med firandet. Tidigare firades fars dag i juni, innan nordiska handelssamfundet lade som önskemål att flytta firandet till hösten.

Men ja, egentligen…? Varför var det ingen naturtrogen själ som kom på idén att lägga firandet med 9 månaders mellanrum? Det hade faktiskt kunnat skapa en liten skön svensk tvist på hela grejen. Vi måste ju leva upp till, bl.a. amerikanernas, bild av det karga norden, Sverige och våra vilda orgier i midnattssolen.

 

Avdelare4b

Om man ska luras så ska man se till att lögnerna inte avslöjas, men det verkar dels vara svårt… och kanske också beror på VAD man luras om. En 33-åring kommer inom kort att bli polisanmäld för bedrägeri. Han har sedan fyra år varit bunden till en rullstol och haft assistenter (närståendeanställda) som hjälpt honom i hans livsföring.Allt har varit frid och fröjd ända tills han blev polisanmäld för nisshandel och olaga frihetsberövande. Vid en husrannsakan hittades en kamera som visade sig innehålla komprometterande bilder på den rullstolsbundna mannen… där han bland annat dansar med “Lisebergskaninen”. Mannen påstår själv att alla bilder är arrangerade i syfte att det ska se ut som att han “ser ut som alla andra”. Områdeschefen på försäkringskassan i Halland, Carina Andersson, har sett bilderna och uppger att han verka stå, röra sig och dansa utan stöd från något håll. Utredningen om misshandel och frihetsberövande lades ner. Nu kommer han istället att anmälas för bedrägeri. Han uppges ha svindlat försäkringskassan på cirka tre miljoner.

Ska man luras ska man se till att folk inte får reda på det… den lame 33-åringen kan alltså plötsligt både stå, gå, hoppa och springa. Vilket mirakel. Prisa Gud. Men han är kanske inte så glad över att plötsligt vara så rörlig, för han verkar ju ha hoppat lite fel och hamnat i galen tunna.

 

Avdelare4b

 

Den fjärde generationens iPhone, ni vet luren som nyss lärt sig MMS’a, har, redan före releasen, orsakat sorg och självmord. Sun Danyong, 25 arbetade vid Foxconn Techonolgy Group, ett företag som tillverkar Appleprodukter i Shenzhen nära Hongkong. En dag rapporterade han att han “tappat bort” ett exemplar av en prototypmodell av iPhone Mk4. Han blev gripen av företagets säkerhetspersonal, misshandlad och fick också sin lägenhet genomsökt. Tre dagar senare hoppad Sun från sin balkong på tolfte våningen i sitt bostadshus. Jag har alltid tyckt att Apples produkter varit lite barnsliga och, faktiskt, jävligt fula… men nu visar det sig att de istället är farliga. Hela tiden får jag ytterligare nya anledningar till att hålla fast vid min PC och även min mobiltelefon, som inte heller är en Apple. Ett äpple om dagen… håller doktorn kvar i staden.

 

Avdelare4b

 

I går skrev jag om en rådig herre på Åland, som satte stopp för två rånare. I dag kan man läsa om en annan vardagshjälte. En kvinna med det något ovanliga namnet Harry Lahamid, 42 år gammal. Hon och hennes familj är i Sverige på semester och fick ett inbrott i sin bil. Boende på vandrarhemmet i Villa Hilleröd gjorde henne uppmärksam på tillgreppet. Tjuven hade just slagit till och tillgripit tre väskor och sedan satt av på cykel… men då blev holländskan förbannad, sparkade av sig sina flip-flop-tofflor, och tog upp jakten på tjuven. Hon gensköt honom och fällde både honom och cykeln till marken. Kvinnan är dessutom bevandrad i kampsport, sedan hon själv varit aktiv utövare i yngre dagar. Tjuven valde helt enkelt jävligt fel bil att försöka stjäla från. Holländskan och hennes make höll fast tjuven till polisen kom.

Hela historien påminner lite om något jag läste med belåtenhet för några år sedan, då två ynglingar hade lurat sig in i lägenheten hos en gammal tant, i syfte att råna henne. När det gick upp för tanten vad killarna höll på med blev hon förbannad och spöade upp båda två med ett paraply. Ynglingarna togs om hand av polisen. Kvinnan, som var över 80 år gammal, sade i en intervju: “ – När jag märkte vad de höll på med blev jag så jävla förbannad!”

På ett litet plan kan jag nästan, på ett humoristiskt sätt, tycka lite synd om brottslingarna, som i nyss nämnda fall. Jag undrar hur tråkade de blev på kåken, efter att det framkom på vilket sätt de hade åkt fast. Att få spö av en tant som är cirka 60 år äldre än dig själv… tja… då har man förhoppningsvis förtjänat det.

 

Avdelare4b

 

Nu har jag förresten sett en av de dummaste uppfinningar jag sett på länge. Ett armbandsur med symboler istället för siffror… symboler för Twitter, Face Book, RSS-feeds, Mail, You Tube med fler. Tanken är att du skall kunna använda klockan för att inte glömma att maila, uppdatera sin Face Book och din blogg osv osv… har folk verkligen så lite att göra att de kan ägna sig åt sådana aktiviteter varje heltimma, dygnet runt?? Många skulle nog hellre behöva Skalmans gamla Mat- och Sovklocka. En sådan skulle nog borga för ett hälsosammare hälsoklimat i landet. Den nyss nämnda klockan skall hjälpa oss att hålla bättre reda på vårat sociala nätverk… men ett socialt nätverk brukar väl vara den bekantskapskrets där vi fysiskt uppehåller oss? Jag tycker att det börjar bli lite läskigt när man ser att fler och fler lever mer och mer av sin vakna tid, aktivt, uppkopplade på nätet. Själv tycker jag att jag skär ner på sitt-tiderna vid plåtkossan (datorn), mer och mer. Den längsta sammanhängande tiden jag sitter vid skärmen så jobbar jag med att skriva mina blandningar mellan satir, verklighet, blogginlägg och omvärldsanalyser, i bland i kåseriform. Så mycket tid tar det inte. Då lägger jag betydligt fler timmar i veckan på att, genom dagstidningar, följa med i vad som händer i världen. Ofta hittar jag mitt skrivmaterial till bloggen i dagstidningar. Därför är det så mycket intressantare att läsa nyheterna nu… och när man sedan diskuterar omvärlden med folk så känner jag mig oftast väldigt påläst. Det är ganska skönt att besserwissra och veta mest! Inte stör det MIG i alla fall. 🙂

Ha en skön dag.

 

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=564

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Sandra on 27 juli, 2009 at 06:45
  • Svara

  Haha du har alltid varit en besserwisser, men med glimten i ögat, du har självdistans min vän, det är viktigt!

   • stefanblixt on 27 juli, 2009 at 10:03
   • Svara

   Du tror att du vet något nu, men så är det alls inte! JAG vet däremot hur det ligger till… 🙂

   /Stefan

  • Sandra on 28 juli, 2009 at 01:45
  • Svara

  Jaja vi säger väl det men jag vet hur det egentligen ligger till….*s*

   • stefanblixt on 28 juli, 2009 at 03:07
   • Svara

   Det finns två versioner… din… och sanningen. 🙂

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: