Lika förvirrande… reklam och NIX

Ja, Facebook i all ära, men det är fortfarande fullkomligt förvirrande för en man som är gravt medelålders. Det kommer upp små textgrejor och rutor överallt. Man skall kommentera saker och kan dessutom både ogilla eller gilla det man själv har sagt. På ett sätt påminner det om när man chattar på messenger. I stället för ord, hela eller delar av ord, så ser man små jävla krumelurer. Det är lika obegripligt. Jag skulle föredra att man stängde ner den delen av programmet. Det finns exempel på människor som lagt till så jävla många små gubbar och krumelurer att man helt enkelt inte fattar vad de skriver, för över halva texten är utbytt mot små bilder som blippar och rör sig. Sådant borde förbjudas, tillsammans med hemsidor med rörlig grafik och hemsidor som börjar spela musik när man kommer in. HUUUGA! Jag ryser i hela kroppen bara av att tänka på det.

 

Avdelare

 

För ett tag sedan så gjorde jag ett av alla blogginlägg, baserat på innehållet i någon av våra dagstidningars nötupplagor. I just detta fall så var det Expressen som skulle synas i sömmarna. Precis när jag kommer in på deras sida så täcks hela skärmen med reklam för någon aktuell film på bio; man var sedan tvungen att trycka på ett litet kryss för att få bort reklamen, som alltså inte försvann av sig självt. Jag hade redan köpt deras dasspappersupplaga för 10 spänn i kiosken. Ändå måste man stå ut med att bombas av hysterisk reklam på deras hemsida, som om man inte redan vore trött på reklam, efter att t.ex. ha sett någon 21.00-film på TV4. Den dagen klippte jag omedelbart ner expressens hemsida och surfade leende in på Aftonbladets nötupplaga istället. Den var totalt innehållslös, i alla fall saknade den artiklar eller nyheter som jag var intresserad av, men skit i det. De hade i alla fall ingen reklam, ja inte utöver den reklam som förekommer i vanliga fall alltså.

Avdelare

 

På sistone har jag fått fler och fler missade samtal från olika callcenters och liknande. R-e-k-l-a-m, alltså! Det sitter helt hjärndöda människor och trakasserar mig med hjälp av telefonen. De ringer och erbjuder allt från kalsonger till prenumerationer på tandborstar; som om jag någonsin skulle låta min brevbärare springa runt i trapporna med den tandborste, som jag sedan ska stoppa i munnen? Aldrig i livet. Men det blir alltså fler och fler missade samtal. Med enkel logik så blir det då också fler och fler gånger som jag svarar i telefonen, då jag är hemma, och sedan försöker skaka av mig den självhäftande försäljare som just kräver min tid och mitt engagemang. Jag anser mig själv vara en hyfsat rättvis och snäll person; en kille med både humor och sinne för fair play… eller ja… jag har i alla fall varit det. Sista tiden har ivrigt ringande nasare fått mig att odla fram en mycket mer direkt version av mig själv. Den version som sedan drabbar nasarna som ringer, och cirkeln är sluten!

Till en början brukade jag vara resonabel och försökte förklara för nasarna att jo… det är ett väldigt generöst erbjudande… för jo, det är det faktiskt, men… jag är inte intresserad. Ändå fortsätter de.

Jag blev uppringd av en försäljare som ville att jag skulle byta el-leverantör. Jag svarade att jag själv var av en annan uppfattning, att nej hörrudu, jag vill inte byta. DÅ började hon (för det var ett näsvist och ettrigt fruntimmer) förhöra sig om vad jag hade för storlek på mina elräkningar. Jag svarade avmätt att hon högaktligen skulle skita i vad jag betalade eller inte. Då provocerade hon vidare och påstod att min leverantör av el inte var seriös nog för att hålla räkningarna låga… samt att den leverantör HON representerade minsann hade lägst priser på marknaden!!? Jag var alldeles perplex vid det här laget och frågade vad hon trodde att hon skulle kunna vinna på att försöka övertala mig genom att vara otrevlig och påstå att jag hade gjort ett riktigt dumhuvudval då jag valde leverantör av elström? Hon svarade att alla leverantörer, förutom de som hon representerade, naturligtvis, var dåliga val. Då brast jag! Jag bad henne helt enkelt att köra upp telefonluren i akterkastellet, och sedan lade jag helt enkelt på luren. Jag kan ju tillägga att jag gjorde en sak efter samtalet, och jag lät bli att göra en annan sak. Först letade jag upp telefonnummer till den el-leverantör som det snipiga fruntimret ringde för. Jag ringde upp dem och letade rätt på någon som hade något att säga till om. Sedan berättade jag hela telefonhistorien för honom, med alla detaljer och hela biddevitten. Naturligtvis hade jag skrivit ner namnet på den som ringt. Jag berättade, i osande ordalag, vad jag ansåg om företaget som leverantören anlitat för att ragga kunder. Efter samtalet kändes det mycket bättre.

Vad det var som jag lät bli att göra?? Jag lät bli att byta el-leverantör såklart.

 

Avdelare

 

För flera år sedan så anmälde jag mitt telefonnummer till NIX-registret. Tyvärr har det inte fått det genomslag som jag hade hoppats att det skulle få. Jag brukar påpeka till de ringande tiggarna, att jag har reggat mitt nummer till NIX och att de inte får ringa mig. Men de brukar svara att DE inte har något samarbete med NIX, så de har inga hinder att ringa. “Skrupler” att ringa, brukar jag rätta dem. Det är faktiskt förjävligt att de får ringa och trakassera mig i mitt privata hem, under min egna privata fritid… samtidigt som en del personer tar illa vid sig över vad jag säger till de ringande tiggarna!!? Det är mitt hem, min privata tid, min telefon. Jag säger exakt vad jag vill till dem när de ringer och tigger.

Jag hörde en cool sak. Det hände sig som så att de ringde och trakasserade en kamrat till mig. Vi kan kalla kamraten för Krille. Samtalet kom från Sadistiska Centralbyrån, som ville att Krille skulle deltaga i en telefonundersökning. Javisst, svarade Krille, men först ville han ha deras fakturaadress. Fakturaadress???, undrade den som ringde. Ja, svarade Krille, jag arbetar som konsult, jag säljer alltså min tid. Om du vill ställa frågor till mig så vill jag veta vart jag skall ställa fakturan där jag debiterar er för min tid. Jag tar 950 kronor i timman, med ett minimum på 5 timmar per faktura. Jag kommer alltså att sända er en faktura på 4750 kronor, plus faktureringskostnaden och kostnaden för den övriga hanteringen. Det var plötsligt jättetyst i telefonen, länge. Sedan sade han som ringde att Krille nu var bortplockad ur deras register. Samtalet avslutades ganska snabbt.

Jag hörde om en annan liknande historia. Det var någon i riksradion som berättade att han blivit uppringd av en tiggare, som påstod sig vilja sälja något. Den trakasserade personen bad då tiggaren om hans telefonnummer för att kunna återkomma senare, när han hade bättre med tid. Telefontiggaren berättade då att det inte gick att ringa till försäljarna genom företagets växel. Den trakasserade menade då att nej, det var telefontiggarens privata hemnummer han ville ha. Va??, svarade försäljaren då. Ja, fortsatte den utsatte… du tar dig rätten att ringa och trakassera mig under min privata tid, men jag har inte tid med dig nu. Däremot är jag hemma i kväll efter midnatt, och då har jag tid att prata, så jag vill ha ditt telefonnummer så att jag kan ringa och tracka dig i natt alltså!!! Även det telefonsamtalet blev mycket kort.

Vad jag vill ha sagt är väl egentligen att jag anser att man borde legalisera skyddsjakt på personer som försöker invadera mitt privatliv och sälja helt odugliga saker som jag inte vill ha. Om jag upptäcker att jag plötsligt vill ha en skitprodukt, som är så kass att tiggare måste ringa och försöka lura på mig den för att den ska sälja över huvud taget… tja, i så fall kommer jag att ta reda på vart den finns att köpa. Och så köper jag den själv. Jag behöver faktiskt ingen hjälp med det.

Just ja, jag sade ju att telefontiggarna fått mig att bli en mer direkt version av mig själv. Hur gör jag då när en telefontiggare ringer upp mig? Tja, om man bara lägger på luren så ringer de strax upp igen… så jag ber dem helt enkelt att skita på sig, dra åt helvete eller helt enkelt bara dö, sedan lägger jag på luren. Det kan verka infantilt att ta till så mycket svordomar… men faktum är att det fungerar alldeles utmärkt. De ringer inte igen om man smädar dem innan man lägger på luren i örat på dem!

Tack och hej, ölajvpastej!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=828

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Erik on 19 augusti, 2009 at 02:37
  • Svara

  Gör som jag gjorde när de ringde och ville sälja premunerationer på morgontidningen, (jag tror det var SvD.)
  Jag svarade att jag väldigt gärna skulle vilja läsa tidningen, men det går tyvärr inte eftersom jag är blind.
  Det blev tyst i luren, och sedan blev det ett väldans ursäktande, och sen har jag inte hört av de igen.

  Ett annat sätt att tampas med telefonterrorister är att helt sonika bara lägga ifrån sig luren… alltså inte lägga på, utan bara lägga luren åt sidan. det blir jättesvårt för dom att avsluta samtalet och ringa upp något annat offer så länge du inte lägger på luren.
  Det är ju alltid kul att jävlas tillbaka 🙂

   • stefanblixt on 19 augusti, 2009 at 02:38
   • Svara

   Tack min vän. Det var kloka råd! 🙂

   /Stefan

 1. Stämmer inte riktigt det där med att lägga ifrån sig luren… Det rings genom en dator och det är bara att trycka lägg på, så bryts samtalet. Dessutom är det nån typ av slumpgenerator som tar fram telelurnumren…och får dom inget svar när dom ringer, så måste dom fortsätta tills nån svarar. Det går nämligen inte att hoppa över nåt nummer och ringa nästa, utan svar…. Dotra berättade det när hon jobbade som ”tiggare”

  • stefanblixt on 4 september, 2009 at 04:54
  • Svara

  Ja, kanske det. Själv brukar jag ju bara be dem dra åt helvete, när de ringer. 🙂

  /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: