Hydroponisk odling

Jag har hittat en helt ny hobby; Hydroponisk odling. Det betyder att man odlar växter i substrat eller vätska. Vätskan är vatten med tillsatta näringsämnen. Om man vill odla i vatten som är stillsatående så är det bra att välja växtnäring som är baserad på mineraler. Den förfar inte och börjar lukta illa, som däremot en ekologisk näring kan göra efter ett tag.

Det finns tre modeller jag tänkte laborera med, och den enklaste har jag redan använt mig av ett tag. Det är när man tar bort allt substrat från rötterna på sina orkidéer och låter rötterna stå i ett par centimeter vatten i en genomskinlig glasburk. Blommorna blommar som bara den och slutar vara så himla tråkiga som orkidéer faktiskt kan vara ibland.

Jag besökte vår lokala blomhandel (Åsby hem och trädgård) och köpte på mig några attiraljer. Jag köpte några varianter på lättodlade fröer. Jag tänker köra ett par varianter av sallad till att börja med. Här är sorterna jag valde.

Till dessa så inhandlade jag torvbriketter för sådd av frön, nätkorgar och så en box att driva upp fröna till plantor i.

Sedan var det dags att börja blötlägga torvbriketterna, stoppa dem i varsin nätkorg och pilla ner ett litet frö i varje…

Resultatet blev i alla fall så här efter lite mucklande…

Och…. se på fan… Redan efter TREDJE dagen så såg det faktiskt ut på det här viset…

Det är i utvecklingsfasen härifrån som jag måste se till att plantorna får tillsatt näring eftersom att torvbriketterna inte innehåller någon sådan. Fröerna innehåller bara lite näring; tillräckligt för dem att börja sitt växtliv. Eftersom att de växer i ett s.k. substrat så måste näringen alltså tillsättas tillsammans med vattnet.

Till att börja med så skall de spirande salladsplantorna få utveckla ett rotsystem i lugn och ro och sedan skall de flyttas till en plastback från IKEA. Backen har ett lock som jag borrar hål i, lagom stora för nätkorgar där plantorna ska vila. Det som växer och skall skördas växer uppåt och rötterna hänger fritt ner under i näringslösning som alltså finns inuti backen.

Den tredje modellen jag skall bygga och pröva är ett så kallat ebb- och flodsystem där rötterna blir vattnade ett par gånger per dygn och däremellan bara är fuktiga. Mer om detta senare. I takt med att allt byggs och testas så komkmker jag att lägga upp det hela här på bloggen, komplett med bilder och kommentarer och så tankar om detta så klart.

Nu är det dags att sussananna och så skriver jag mer så fort det finns något att rapporteras om.

Må era fienders skägg växa inåt!

Lord Stefan Blixt

Permalänk till denna artikel: https://tankegrytan.se/?p=4811

Kommentera

%d bloggare gillar detta: